Iracki T-55A- 1/35 Tamiya

Relacje warsztatowe z budowy modeli pojazdów wojskowych.

Iracki T-55A- 1/35 Tamiya

Postprzez Łukasz Sosnowski » Wto Lis 17, 2009 7:47 pm

Witam.
Chwilowo nie mogę pomalować JS-a, więc biorę się za kolejny model. Tym razem będzie to T-55A w malowaniu irackim. Planuję zrobić go w wersji używanej obecnie, z dodatkowymi koszami na wieży, takimi jak na zdjęciu poniżej:
Image
Narazie mam model ze złożonym zawieszeniem...
Image
Image
...oraz zapas polistyrenu, i trochę zdjęć, które będę wrzucał w razie potrzeby 8-) W trakcie budowy dokupię lufę RBModel, liny Eureki i być może jakieś blaszki. Narazie wezmę się za kosze.
Jeżeli ktoś ma zdjęcia T-55 z tą konkretną modyfikacją, to byłbym bardzo wdzięczny za udostępnienie.
Pzdr.
Awatar użytkownika
Łukasz Sosnowski
 
Posty: 1226
Rejestracja: Sob Paź 25, 2008 5:08 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Sebastian Janiszewski » Wto Lis 17, 2009 10:03 pm

Jak widzę armia czerwona opanowała ostatnio forum :lol: Zapowiada się przyjemny modelik. Czekam na dalsze postępy.
Tyle ostatnio tych T-55 że chyba będę musiał zabrać się za swojego.
Pozdrawiam Sebastian
Awatar użytkownika
Sebastian Janiszewski
 
Posty: 1632
Rejestracja: Śro Paź 19, 2005 12:44 pm
Miejscowość: okolice Warszawy

Postprzez Łukasz Sosnowski » Śro Lis 18, 2009 4:36 pm

Sebastian J napisał(a):Jak widzę armia czerwona opanowała ostatnio forum :lol: Zapowiada się przyjemny modelik. Czekam na dalsze postępy.
Tyle ostatnio tych T-55 że chyba będę musiał zabrać się za swojego.

Bierz się, bierz, z chęcią popatrzę na Twoje działania w tym temacie :D
A mnie naszło ostatnio na pojazdy walczące na pustyni. W najbliższym czasie z nich będzie jeszcze SA-2 z ciągnikiem, a potem zobaczymy co dalej 8-)
Awatar użytkownika
Łukasz Sosnowski
 
Posty: 1226
Rejestracja: Sob Paź 25, 2008 5:08 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Łukasz Sosnowski » Nie Lis 22, 2009 7:47 pm

Witam.
Trochę podziałałem przy moim T-55 :D Zrezygnowałem z blaszek Edzia, dokupię tylko metalową lufę RB. Narazie model sam się skleja, praktycznie zero szpachlowania, szlifowania niewiele (kilka śladów po wypychaczach w widocznych miejscach). Poczyniłem też wstępne próby przy koszach, ale nie wyszło i wyrzuciłem :cry: Jutro druga runda :twisted:
Image
Image
Image
Pzdr.
Awatar użytkownika
Łukasz Sosnowski
 
Posty: 1226
Rejestracja: Sob Paź 25, 2008 5:08 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Przemos19 » Nie Lis 22, 2009 9:35 pm

No no, ciekawy projekt. Nie wiedziałem że Irakowi zostały jeszcze jakieś czołgi ;)
Faktura na wieży to z pudełka? Widzę też chyba friulki?
http://przemos85.blogspot.com/ - modelarstwo, wargaming (Battlegroup Kursk) i recenzje modeli w skali 1/72 i 1/76.
Wstąp, zobacz, dołącz, działaj!
Przemos19
 
Posty: 374
Rejestracja: Pią Lut 17, 2006 1:28 am

Postprzez Łukasz Sosnowski » Pon Lis 23, 2009 10:52 am

Faktura jest pudełkowa, zresztą bardzo ładna i delikatna, czyli taka jaka powinna być. Friulki (typ OMSz) też się znalazły :D Dziś biorę się za wykańczanie kadłuba, dorobienie kabli i instalacji paliwowej.

Przemos19 napisał(a):No no, ciekawy projekt. Nie wiedziałem że Irakowi zostały jeszcze jakieś czołgi ;)


Zostały, może nie jest ich bardzo dużo, ale są. Jak jednak widać są to czołgi trochę przestarzałe.
Pzdr.
Awatar użytkownika
Łukasz Sosnowski
 
Posty: 1226
Rejestracja: Sob Paź 25, 2008 5:08 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Łukasz Sosnowski » Pon Lis 23, 2009 3:12 pm

Witam ponownie :D
Dorobiłem instalację paliwową na podstawie zdjęć. To małe coś na prawo od jednogroszówki to zawór. Słabo go widać, postaram się zrobić lepsze foty. Jestem z niego osobiście dumny- zrobiłem go od podstaw, sklada się z 7 elementów, z czego tylko jeden jest plastikowy, reszta to druciki i złom fototrawiony.
Image
Image
Image
Image
Napocząłem też elektrykę :lol:
Image
I okleiłem wieżę haczykami
Image
Pzdr.
Awatar użytkownika
Łukasz Sosnowski
 
Posty: 1226
Rejestracja: Sob Paź 25, 2008 5:08 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Sebastian Janiszewski » Pon Lis 23, 2009 8:45 pm

Łukasz Sosnowski napisał(a): To małe coś na prawo od jednogroszówki to zawór.

Elegancka robota. Takie małe dodatki zdecydowanie poprawiają wygląd repliki.

Będziesz dorabiał gumowe łączenia na przewodach paliwowych??
Image
Pozdrawiam Sebastian
Awatar użytkownika
Sebastian Janiszewski
 
Posty: 1632
Rejestracja: Śro Paź 19, 2005 12:44 pm
Miejscowość: okolice Warszawy

Postprzez Paweł Czarnocki » Wto Lis 24, 2009 5:35 pm

Oooo kolejny teciak. Super.
Image

Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Awatar użytkownika
Paweł Czarnocki
 
Posty: 1430
Rejestracja: Nie Wrz 28, 2003 1:50 am
Miejscowość: SIEDLCE

Postprzez Łukasz Sosnowski » Śro Lis 25, 2009 5:23 pm

Witam.
Nie będę dorabiał tych łączeń, bo nie bardzo wiem jak. Może przy następym modelu spróbuję.
Podłubałem przy koszach. Trochę mi się zeszło, a to dopiero połowa.
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Łukasz Sosnowski
 
Posty: 1226
Rejestracja: Sob Paź 25, 2008 5:08 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Sebastian Janiszewski » Czw Lis 26, 2009 7:27 am

Łukasz Sosnowski napisał(a):Witam.
Nie będę dorabiał tych łączeń, bo nie bardzo wiem jak.

Też się ostatnio zastanawiałem nad ich dorabianiem. Przyszły mi do głowy dwa pomysły. Pociąć na kawałki igłę lekarską , lub wykorzystać rurkę termokurczliwą. Myślę jednak że z rurką będzie łatwiej ponieważ igła jest dosyć trudna w obróbce.

Co do koszy na wieży to naprawdę bardzo fajnie wyszły.
Ostatnio edytowany przez Sebastian Janiszewski, Czw Lis 26, 2009 9:11 am, edytowano w sumie 1 raz
Pozdrawiam Sebastian
Awatar użytkownika
Sebastian Janiszewski
 
Posty: 1632
Rejestracja: Śro Paź 19, 2005 12:44 pm
Miejscowość: okolice Warszawy

Postprzez Robert Tyczyński » Czw Lis 26, 2009 8:44 am

Cześć
A nie lepiej użyć cienkiego przewodu z izolacją. Zdjęć z dwóch stron częściowo izolację (będzie służyła za metalowy przewód) a pozostawiona izolacja będzie imitował nałożony przewód gumowy. A do tego zrobić jeszcze opaski z cienkiej foli aluminiowej (np. z tłoczonych foremek do ciasta).
Powinno być dobrze.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Robert Tyczyński
 
Posty: 417
Rejestracja: Nie Lip 10, 2005 10:56 pm
Miejscowość: SIEDLCE

Postprzez Sebastian Janiszewski » Czw Lis 26, 2009 5:41 pm

Robert Tyczyński napisał(a):Cześć
A nie lepiej użyć cienkiego przewodu z izolacją.


Ja akurat kombinowałem z materiałami dostępnymi w domu, ale ten pomysł też bardzo fajny.
Trzeba będzie poszukać jakiś kabelków telefonicznych :)
Pozdrawiam Sebastian
Awatar użytkownika
Sebastian Janiszewski
 
Posty: 1632
Rejestracja: Śro Paź 19, 2005 12:44 pm
Miejscowość: okolice Warszawy

Postprzez Łukasz Sosnowski » Czw Lis 26, 2009 8:14 pm

Witam.
Czyli dobre pomysły już są. Będzie je można wykorzystać przy następnym modelu :D
Awatar użytkownika
Łukasz Sosnowski
 
Posty: 1226
Rejestracja: Sob Paź 25, 2008 5:08 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Kaiser88 » Czw Lis 26, 2009 8:18 pm

Friule będziesz moczyć w domestosie z octem?
Czy będziesz je malować?
Image
Awatar użytkownika
Kaiser88
 
Posty: 1104
Rejestracja: Wto Gru 16, 2008 6:17 pm
Miejscowość: Bodzanowice

Następna

Wróć do Warsztat - pojazdy wojskowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości